FE-skandalen: Pengeskabe, spin i lårtykke stråler — og Ros til Trine Bramsen(!)

FE-skandalen II

Som faste læsere ved, har jeg flere gange tidligere været i debat med vores nuværende forsvarsminister, Trine Bramsen. Det har ikke altid været lige kønt, men som regel både underholdende og (håber jeg) substansfuldt.

Jeg har af og til ment, at Bramsen måske ikke ligefrem burde besidde sit embede (dengang hhv. IT- og justitsordfører). Nu er hun jo så blevet forsvarsminister og står midt i en kæmpe skandale, der involverer Forsvarets Efterretningstjeneste (se min gennemgang af sagen her, hvis du ikke er up to speed). Når man generelt er kritisk indstillet overfor en politiker, er det på sin plads også at gøre opmærksom på, når personen fortjener ros — ikke mindst fordi centrale kræfter i dén grad er ude efter hende.

Tidligere Forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, er nu super sur:

”For mig er det en så graverende handling, at regeringschefen må overveje ministerens fortsatte varetagelse embedet” (Claus Hjort Frederiksen, citeret i Berlingske 15. september)

Det samme er tidligere Justitsminister, Søren Pind, som kræver Trine Bramsens afgang som minister — og som sætter ekstra trumf på, ved også at opfordre politiet til at undersøge om TILSYNET har brudt loven, ved at udsende deres pressemeddelelse om skandalen i Forsvarets Efteretningstjeneste(?!?)

”Det er svært at se, at forsvarsministeren har håndteret denne sag i Danmarks interesse. Det er svært at se, at tilsynet har gjort det. Nogen bør tage alvorligt fat i denne sag. Måske Københavns Politi kunne starte med at se på, om tilsynet har overholdt sin egen lovgivning.” (Søren Pind, Berlingske, 12. september)

Naser Khader har, ikke overraskende, ligeledes været ude at sige noget dumt om sagen.

Hvad værre er, begynder visse medier at hoppe med på dén vogn. Her er f.eks. Altingets Forsvarsredaktør, som i en ualmindeligt forvirret tekst prøver at tænde op under det helt forkerte bål:

”Statsminister Mette Frederiksen kan risikere snart at skulle se sig om efter en ny forsvarsminister. Den nuværende forsvarsminister, Trine Bramsen (S), sørgede nemlig ikke for at stoppe afsløringen af “nationens største hemmelighed” — en mere end 20 år gammel tophemmelig aftale mellem Danmark og USA om udveksling af efterretningsoplysninger.” (Altinget (paywall))

Én ting er, at politikere som selv har noget at skjule, er mopsede over, at sådan en afsløring kommer frem; det er vel nærmest forventeligt. Men at journalister mener, at det må være en ansvarlig ministers opgave at stoppe afsløringen af ulovligheder på deres ressortområde er sgu sørgeligt.

Jeg må indrømme, at jeg får en noget dårlig smag i munden over det stormvejr Bramsen står i. Og ikke ”bare” fordi det tjener til at fjerne fokus fra sagens substans. Men også fordi hun efter alt at dømme, så godt som den eneste i flere årtier, rent faktisk har taget sit ansvar alvorligt.

Sagen er jo nemlig den, at Tilsynet med Efterretningstjensterne i flere år har forsøgt at råbe politikerne op, vedrørende skandalen. Hvor Bramsens forgænger (selvsamme Claus Hjort Frederiksen som nu er ude med riven efter hende) absolut intet gjorte men tværtimod forsøgte at dæmpe kritikken, kan man ud fra Tilsynets egne udmeldinger se, at Trine Bramsen både har taget dem alvorligt og ladet dem (prøve at) gøre deres arbejde. Her citeret fra Berlingske Tidendes rigtig grundige artikel om hele affæren (den vender jeg tilbage til efterfølgende):

”[Det] fremgår direkte af Tilsynet med Efterretningstjenesters egen meddelelse om sagen, at Bramsen havde tilskyndet tilsynet til at bide sig fast: »Forsvarsministeren har løbende udtrykt støtte til tilsynets tilbundsgående undersøgelse af materialet,« . […]

Tilsynet med Efterretningstjenesterne sendte fredag den 21. august 2020 til Forsvarsministeriet et udkast til den meget kritiske pressemeddelelse, tilsynet havde tænkt sig at udsende[…] I stedet for at indlede en dialog med tilsynet om ordvalget i pressemeddelelsen eller overtale tilsynet til blot at meddele, at det havde afsluttet sin undersøgelse og oversendt resultatet til ministeriet […] handlede Trine Bramsen med det samme: FE-ledelsen blev sendt hjem, og hun accepterede det vidtgående indhold i TETs pressemeddelelse, der blev udsendt allerede efter weekenden.” (læs hele artiklen i Berlingske (paywall))”

Spin

Udover det ovenstående forhold, hvor centrale politikere (og desværre også enkelte journalister — you know who you are) forsøger at flytte fokus væk fra tjenestens ulovligheder og hen på tilsynet, kilden eller ministeren, foregår der også en bemærkelsesværdig, men mindre synlig, spinkampagne (Efterretningstjenesten selv, ville nok kalde det for “PsyOps”).

Det første der falder én i øjnene, hvis man nærlæser de forskellige mediers artikler om sagen (hvoraf MANGE er rigtig gode, informative og faktisk indeholder ny information), er en besynderlig samklang mellem nogle (naturligvis anonyme) kilder, når det handler om de to hjemsendte topchefer, Findsen og Ahrenkiel (som altså begge skiftevis har været departementschef i Forsvarsministeriet og chef for Forsvarets Efterretningstjeneste).

Lars Findsen selv, gav dette citat til en lang række medier, lige da skandalen rullede:

“Personligt har jeg været i statens tjeneste i 30 år denne sommer, og at jeg skulle have et motiv til at have misforvaltet mit embede som chef for FE gennem de sidste knap fem år — som sagen kan give indtryk af — har jeg svært ved at se.”

Sammenhold den udtalelse med f.eks. den førnævnte (rigtig gode) artikel i Berlingske, hvor kilder siger om Lars Findsen:

”Flere centrale kilder peger på, at det er svært at forstå, at en embedsmand med 30 års tjeneste […] ville iværksætte ulovlige aktiviteter eller undlade at orientere sine politiske chefer om alle følsomme aftaler eller operationer”

Om Thomas Ahrenkiel (og indirekte Findsen igen) siger kilder i samme artikel:

”Den nu hjemsendte Thomas Ahrenkiel ville ikke have snavs på fingrene. Ahrenkiel var særskilt optaget af, siger en kilde, at sikre, at det særlige indhentningssystem fra 90erne — tapningen af de danske kabler og muligheden for videregivelse — blev skrevet direkte ind i bemærkningerne til FE-loven, så lovligheden var komplet — et arbejde, han gennemførte i tæt partnerskab med den daværende departementschef i Forsvarsministeriet, Lars Findsen.”

Weekendavisens Hans Mortensen var én af de første til at dække, hvad afsløringerne (tilsyneladende) handler om. I sin artikel skrev han:

”Ingen kilder med kendskab til forløbet kan forestille sig, at den hjemsendte FE-chef Lars Findsen og den ligeledes hjemsendte departementschef Thomas Ahrenkiel, der var Findsens forgænger i FE, har set stort på den forpligtelse. Begge er drevne embedsmænd med en lang karriere på Slotsholmen, og som næppe ville bringe sig selv i de vanskeligheder, en sådan pligtforsømmelse ville medføre, lyder det.” (Læs artiklen i Weekendavisen (paywall))

Det er jo intet mindre end fantastisk! :-)

Dels fordi det da er ekstremt belejligt, at en flok kilder nærmest ordret gengiver talking points fra den øverste chefs eget citat, men også fordi det — med lige præcis de to herrer — ganske simpelt er 100% nonsens.

Som jeg nævnte i min sidste artikel om emnet, og som *mange* andre har skrevet indgående om (igen: jeg kan varmt anbefale militær-nichemediet OLFIs gratis artikel om det hele: LÆS!), er der ganske simpelt virkelig meget dårligt at sige de tos embedsførelse.

Uanset hvad man synes om Forsvarets Efterretningstjeneste, om overvågning, om Trine Bramsen, om journalistik, om Snowden — om whatever — ER det bare en simpel kendsgerning at de to topchefers karrierer har været været præget af gentagne, grove tilfælde af alle mulige “vanskeligheder”, både når det kommer til “småting” med personlig vinding og med “større” ting, involverende rigets sikkerhed (Jægerbogs-skandalen, f.eks., hvis man er gammel nok til den slags).

Uanset om de to chefer absolut intet forkert skulle have gjort i denne konkrete sag, er det ganske simpel faktuelt åndssvagt og (dårligt) spin, at forsøge at bruge deres “personlige karakterer” (“de ville aaaaldrig gøre x, y, z”) som indikator på, at der er rent mel i posen her. Det har den modsatte effekt på alle bare nogenlunde ærlige iagttagere. Journalister der dækker sagen burde påpege dette, hver eneste gang lejligheden byder sig.

Måske i samme boldgade, har Altinget via en aktindsigt fået indblik i en super-interessant detalje: allerede inden sagen rullede i offentligheden, modtog Forsvarsministeret et brev (tilsyneladende) fra alle medarbejderne i Forsvarets Efterretningstjeneste, som udtrykte fuld tillid til deres ledelse.

Udsnit af aktindsigt. Læs hele dokumentet hos Altinget

Det er, i hvert fald ved første øjekast, underskrevet af stort set alt hvad der kan kravle og gå, indenfor diverse medarbejdergrupper fra Forsvarets Efterretningstjeneste, lige fra Officersforeningen, over HK, DJØF og Radiotelegrafistforbundet:

Udsnit af aktindsigt. Læs hele dokumentet hos Altinget

Men det viser sig, at det også (i hvert fald delvist) er en omgang spin. For da først vi fandt ud af, hvad sagen egentlig handler om, modtog Forsvarsministeriet et nyt brev, der — må man sige — i dén grad trækker i land:

Aktindsigt. Se dokumentet hos Altinget

Godt så. Vi bør nok erkende, at der foregår en ret omfattende spin-kampagne mod os — og mod Trine Bramsen, hvor mystisk det end er, at se sig selv skrive sådanne ord. Jeg kan kun opfordre journalister (og politikere!) til at stå imod.

Snowden-dokumentet

Alt dette her med hvem der ved hvad hvornår, fik mig til at tænke på, at jeg engang for efterhånden mange år siden fik sneget mig med i Debatten på DR TV, hvor jeg havde lejlighed til at vifte et Snowden-dokument i ansigtet på en række politikere, som alle havde brugt de sidste par dage på at sige, at de i hvert fald IKKE vidste noget om alt dette her NSA-overvågning.

Det var en bestemt udgave af NSAs eget interne nyhedsbrev, SIDToday. Her har nyansatte NSA-analytikere mulighed for at stille spørgsmål til en overordnet om hvad de nu end måtte være i tvivl om.

Screenshot af NSA-dokument. Se det hele her

Ét af de spørgsmål går på, hvorvidt NSA-samarbejdet med tredjepartslande (altså lande som samarbejder med USA om denne her masseovervågning, såsom Danmark) bare forsætter upåvirket uanset om der er politiske ændringer (regeringsskift osv) i det pågældende land:

“Are our foreign intelligence relationships usually insulated from short-term political ups and downs, or not?”

Det hemmeligtstemplede svar er, kort fortalt, at det ikke rigtig betyder noget, hvem der sidder på regeringsmagten, fordi der alligevel typisk kun er ganske få politikere udenfor militær/efterretningstjenesterne der ved hvad der foregår:

“(S//SI//REL) For a variety of reasons, our intelligence relationships are rarely disrupted by foreign political perturbations, international or domestic. First, we are helping our partners address critical intelligence shortfalls, just as they are assisting us. Second, in many of our foreign partners’ capitals, few senior officials outside of their defense-intelligence apparatuses are witting to any SIGINT connection to the U.S./NSA”

Det kan man jo godt tænke lidt over, uanset hvad man tror der rent faktisk står på det dokument i et hemmeligt pengeskab, som alle forsvarministre måske bliver mobbet til at skrive under på. Hvis man kniber øjnene lidt sammen, synes jeg faktisk at jeg kan skimte ordene: “Claus. Hjort. Frederiksen” i det svar. Hvem ved.

___________

Denne artikel er skrevet med støtte fra mine crowdfundere. Tusind tak skal I have (Coronaen har så godt som sat min indkomst i nul, så jeg er ENDNU mere taknemmelig for jer, end jeg plejer at være). Du kan også være med til at støtte mine skriverier med et månedligt beløb. Det er nemt og simpelt — og gør en stor forskel for, hvor meget jeg kan få tid til at skrive. Hop over på min crowfund-profil og kig og gi’ en skilling, hvis du har råd & lyst: Peter Kofod på Patreon.

Writer, Activist, former Human Shield in Iraq. Musician. Board member: @verondk #Whistleblowers #WikiLeaks #Justice

Writer, Activist, former Human Shield in Iraq. Musician. Board member: @verondk #Whistleblowers #WikiLeaks #Justice